Madonna-9, OLV van de Betuwe, Tiel

Madonna Tiel
Afb.:foto uit Hémandocumentatie.

Zittende madonna met in eenvoudig hemdje gekleed Kind, waarvan armen en benen naakt zijn, links op de knie. Maria houdt rechts in haar hand een schaaltje kersen waar het kind naar reikt. Haar rood-gouden mantel valt open. Daaronder een zilver kleed. Maria heeft halflang sluik, donker haar, het kind gekruld kort donker haar met kersen achter de oren. Beiden kunnen bij speciale gelegenheden, waarbij  het beeld dan ook wordt rondgedragen, van een metalen kroon worden voorzien. In Tiel zijn beide permanent gekroond. Kennelijk is later op het voetstuk toegevoegd de tekst: OLVrouw van de Betuwe b.v.o.

Het beeld is te zien op:

https://www.google.com/maps/uv?hl=nl&pb=!1s0x47c6f80fccaae6b7%3A0x1ffd67b90e534577!3m1!7e115!4shttps%3A%2F%2Flh5.googleusercontent.com%2Fp%2FAF1QipNA9uf34N0sUnvsx8Y7PXz-i2I1En7v6IibYdcw%3Dw130-h87-n-k-no!5ssuitbertusparochie%20-%20Google%20zoeken!15sCAQ&imagekey=!1e10!2sAF1QipM_PO6vo9w9UJff-HdCeWBsnW7Y-gq_vaNAu1PB 

De website van de kerk bevatte in 2014 een afbeelding. De site is anno 2019 niet meer actief en bevatte de volgende informatie:
'Het beeld is 120 cm hoog. Het toont een gekroonde Maria (Koningin van het heelal) en een gekroond kindje Jezus (Koning van het heelal). De zittende Maria draagt een koperkleurige mantel, een zilverkleurige jurk met een grijs onderkleed. Maria kijkt naar een gevuld fruitkommetje in haar hand. Het kindje Jezus zit dwars op haar schoot. Jezus heeft kersen om zijn oren en bramen in zijn hand. Het beeld rust op een houten doossokkel met als opschrift: “O. L. Vrouw van de Betuwe BVO” (= Bidt Voor Ons). Het geheel staat op het Maria-altaar. Aan elke zijde van het beeld staat een koperen kandelaar. Voor het beeld staan altijd verse bloemen.
Het Mariabeeld heeft veel meegemaakt. Oorspronkelijk stond het in de Provenierskerk in Rotterdam. Deze kerk is in 1975 gesloten. De inventaris werd verkocht. De toenmalige Tielse pastoor Bekkers – een voormalige Rotterdamse pastoor – kocht dit beeld en liet het op eigen initiatief in de Dominicuskerk plaatsen. Op die plaats was een Mariapaneel met engelen aanwezig. Hij liet het paneel uit elkaar halen en de losse onderdelen zijn deels verkocht (?) of weggegeven aan parochianen. Velen waren onaangenaam verrast door deze actie. Na het vertrek van pastoor Bekkers probeerde het parochiebestuur de losse onderdelen van het Mariapaneel weer bij elkaar te krijgen. Dat is gedeeltelijk gelukt. Ze bevinden zich nu in de voormalige doopkapel achter in de kerk.
Onze Lieve Vrouw van de Betuwe leeft erg bij de kerkbezoekers. Elke week steken velen bij haar een kaarsje op en gaan er bidden. In de Mariamaanden mei en oktober vormt ze het centrum van het Marialof. Velen ervaren Maria als een moederlijke beschermer van het huisgezin en het familieleven.'

1951 Het werk is besproken in Maasbode van 5 mei  door Gerard Slee en in Sursum Corda van 12 mei.
2010 Vermeld en afgebeeld in H. Rombouts, Madonna's van Héman, BA-scriptie Universiteit Leiden.
2012 Besproken en afgebeeld in H. Rombouts, Het religieuze werk van Gérard Héman, MA Thesis, Leiden University, 2.4.4.
2017 Besproken en afgebeeld in Gérard Héman, de verhalenverteller, pp 148 e.v. en afb.46, 209.

Catalogusnr.
BHR-025.

Datum
1951.

Medium
Gepolychromeerd lindehout.

Afmetingen (HxBxD)
120cm.

Signatuur
Onbekend.

Credit line
1951 OLVvd Rozenkrans, Rotterdam; 1976 Dominicuskerk, St.Walburgkerkpad 1, Tiel. 1988 SKKN: Oorspronkelijk processiebeeld voor OLV van de Rozenkranskerk, Rotterdam. Na de sloop van de kerk in Rotterdam (1976) naar Tiel verplaatst. Door SKKN aangetroffen op 1 april (nr. SKKN 12293-20).

Meer informatie over de thematiek madonna's in Héman's werk.

Kunsthistorische achtergrondinformatie over het onderwerp madonna's.

Labels

madonna

Deel Madonna-9, OLV van de Betuwe, Tiel met je vrienden!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Emailadres *
Website