Geografische spreiding

Héman werkte vanaf 1944 gedurende zijn gehele verdere loopbaan vanuit de Provenierswijk in Rotterdam. En hoewel veel van zijn werk zich in Rotterdam bevindt, vindt een groter deel zijn weg in de rest van Nederland en daarbuiten. Helaas is van een aanzienlijk deel van het werk de huidige locatie niet (meer) bekend. Van werken in de openbare ruimte en in kerkgebouwen is in de catalogus steeds de locatie vermeld. De werken in particulier bezit zijn alleen met een plaatsnaam aangeduid.

Buiten de woon-en werkstad bevinden zich in Utrecht, in Museum Catharijneconvent, de Maria Overwinning uit het begin van zijn loopbaan. In hetzelfde museum heeft men ook één van zijn kerstgroepen, een eenvoudige Kerststal, ooit gemaakt voor een klooster. In dezelfde plaats staat, in de openbare ruimte dit keer, de Vogel met slang uit 1972. Er is een unieke verzameling religieus werk van Héman in de Sint Willibrordkerk aan de Smitshoek in Bergschenhoek. De verdere geografische spreiding van Hémans religieuze werk in Nederland is afhankelijk van bevriende of welgezinde pastoors of kerkbesturen. Zo bezitten kerken in Bergen op Zoom, Voorhout en Doornenburg meerdere werken, maar de lijst met locaties is veel groter met concentraties rond Amsterdam, Twente/Achterhoek, Westland en Brabant. Ook in Amersfoort, Bleiswijk, Breda, Bunnik, Creil (Noordoostpolder), Delft, Dongen, Dordrecht, Driebergen, Driel, Ens, Haarlem, Marienheem, Middenmeer, Noorden, Oude Wetering, Rijpwetering, Rijswijk, Schiedam, Uithoorn, Vlaardingen, Voorburg, Zaandam en Zoetermeer bevindt zich religieus werk.

Particulieren die regelmatig werk (religieus of profaan) bestelden, waren de familie Koopman in Amsterdam (Jordaanhuisje) en de familie Van Veen in Bergschenhoek. Bij de eigen familie in Apeldoorn, Bilthoven, Capelle aan den IJssel, Deventer, Heerhugowaard, Roosendaal, (Rotterdam), Utrecht en Wouw kan nog veel werk aangetroffen worden.

Gérard Héman's werken buiten Nederland

Buiten Nederland maakte Héman werk voor kerken en particulieren in Duitsland en Frankrijk. In Frankrijk werkte hij onder andere aan een Laatste Avondmaal in de kerk van Tugny (Aisne). Voor een kerk op Aruba maakte hij een Judas Taddeüs en voor de St Annakathedraal op Curaçao een Kersttriptiek. Ook profaan werk in opdracht vond zijn weg vanuit Rotterdam. Een opengewerkt reliëf met een vrolijk Meisje in de polder ging naar een Landbouwhuishoudschool Barendrecht. Het is een voor Héman opvallend gestileerd werk. We weten van KinderspelenSprookjes en Onderwijsgeschiedenis in Sittard, een gevelsteen van een Satyr in Savigny-lès-Beaune (F), een Fluitspeler in Assen en een Mercurius voor een bank in Hengelo. Een stenen (beton) Meisje met gieter in Breda en een schilderij in Parijs en Trois Puits (F).