Kerstgroep, 9-delig

foto HR 2022

De H. Familie bestaat uit twee delen: een zittende Maria (in blauwe mantel over een rood kleed) met aan haar voeten op stro en onder een groen dekentje, het slapende Kind. En een knielende Jozef in gele stofjas waar een hamer uit zijn zak steekt.
Een drietal ‘herders’ brengen vruchten, ze zijn eerder op 19e eeuwse wijze gekleed dan naar die van het begin van de jaartelling: een staande en knielende man en een vrouw. De vrouw draagt een grote gele flaphoed met strik naar achter en een blauwe mantel. Ze draagt een schaal(?) appelen voor zich uit. De staande man neemt eerbiedig zijn gele hoed af, onder zijn lange jas met capuchon zien we een been in blauwe broek en kuitlaarzen. De knielende man (blauwe met grijs bont afgezette jas, gele hoed) legt een mand met diverse vruchten voor zich.
De koningen of ‘ Wijzen’ dragen de traditionele vorstelijke gaven voor zich uit. Een kalende blanke oudere man met lange grijze baard in een rode lange mantel, die aan de achterzijde fraai gedecoreerd is. De oosterse vorst gaat als chinees gekleed in een gele tuniek met daarover een rijk gedecoreerd blauw ‘kazuifel’. Onder de traditionele Chinese muts komt aan de achterzijde een lange zwarte staart. De donkere ‘koning’ is een knielende jonge man in geel gewaad met een rode mantel.
Bijzonder, maar bij Héman niet uniek, is de aanwezigheid van de 13e eeuwse Franciscus. Geknield in de franciscaner pij met in de plooien een vogeltje, toont hij zijn open handen met de stigmata. Volgens de overlevering is Franciscus de ‘uitvinder’ van de kerststal.

Het werk is oorspronkelijk gemaakt voor Hémans vriend en maecenas, Hugo van der Heijden te Bergschenhoek.( https://www.hemanart.nl/vrienden-opdrachtgevers/#hugo-van-der-heijden )

 

Catalogusnr.
BKRK-039

Datum
Onbekend, voor 1989.

Medium
Chamotte, gepolychromeerd.

Afmetingen (HxBxD)
Hoogte Maria: 26cm, herder: 32, koning: 33cm

Signatuur
H op achterkant Maria.

Credit line
H. van der Heijden, Bergschenhoek; 1980: particulier bezit Waddinxveen.

Meer informatie over de thematiek kerststallen in Héman's werk.

Kunsthistorische achtergrondinformatie over het onderwerp kerststallen.

Labels

kerststal

Deel Kerstgroep, 9-delig met je vrienden!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Emailadres *
Website