Kathedralenbouw

Kathedralenbouw, foto HR2022

In opdracht vervaardigd groot werk. Héman heeft jarenlang aan deze ‘Bouw van een kathedraal’ gewerkt. Tegen een donker on-Nederlands, typisch Héman-landschap en lucht, is een ragfijn geschilderd bouwwerk te zien dat de rechterhelft van het werk beslaat. Het fantasie-bouwsel wordt hier letterlijk organisch groeiend afgebeeld doordat steunberen als planten/bomen voorgesteld zijn. Uit een haarfijn geschilderd netwerk van steigers komt een even gedetailleerde kerk te voorschijn. We zien o.a. een transept en koor met pinakels en (smeedwerk?)-dakversiering en torenspits (‘flèche’).

De linker helft is leeg op een grote pilaar in de steigers met ruiterstandbeeld na.

Talloze details: bezoekers op het hoogste niveau van de zuil, paardenspan met stenen kapiteel onderaan, smidse met opgloeiend vuur.

In 1949 exposeerde Héman op een grote solo-tentoonstelling in Utrecht een werk met dezelfde titel. De tentoonstellingsgids vermeldt onder nr. 25 'Kathedraalbouw', het staat in deze catalogus onder nummer S-O-031.

Het onderwerp had zijn belangstelling sinds hij tijdens zijn schooljaren in Picardië veel kathedralen in het 'terre des cathédrales' bezocht. Hij tekende ze op lege ruimten in zijn schoolboeken en in brieven naar huis waarin hij ook aan zijn vader beschrijft wat hij op een excursie gezien heeft.

Catalogusnr.
S-O-143.

Datum
1981

Medium
olieverf op hout.

Afmetingen (HxBxD)
116x118cm.

Signatuur
links onder: G.HÉMAN 1981

Credit line
1981. Particulier bezit, Bergschenhoek.

Deel Kathedralenbouw met je vrienden!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Emailadres *
Website