Ursula en de 11.000 maagden

Ursula
foto: René en Peter van der Krogt (http://standbeelden.vanderkrogt.net)

Ursula (overleden ca. 453), martelares met 11.000 maagden. Zij wordt afgebeeld als jonge koninklijke maagd met lang loshangend haar; met boek; kruisvaan; een of twee pijlen in de hand of door de hals (martelaarschap); meisjes onder haar mantel (gezellinnen die ze beschermt); met palmtak; een schip naast zich; omgeven door maagden bij haar aankomst).

'Ursula was een legendarische heilige die samen met elfduizend maagdelijke metgezellinnen bij een massamoord te Keulen omkwam, toen ze terugkeerden van een pelgrimsreis naar Rome. Het historisch bewijs voor het bestaan van Ursula, en zeker van haar metgezellinnen, is te verwaarlozen. Desondanks was de kracht van haar legende bijzonder groot. Van het verhaal waren verscheidene versies. Attributen: pijl, staf, kroon, hermelijn, schip'. (James Hall, Hall’s Iconografisch handboek, p. 346)

Afbeelding van: Mens & Dier in Steen & Brons van René en Peter van der Krogt

Catalogusnr.
BKR-139.

Datum
1954 of iets later.

Medium
Chamotte, gepolychromeerd en geglazuurd, deels luster.

Afmetingen (HxBxD)
Onbekend.

Signatuur
Onbekend.

Credit line
Kapel, A.H. Kooistrastraat 130 
(Ipse de Bruggen, landgoed Ursula) Nieuwveen, gem. Nieuwkoop. Beeld aan de gevel van de kapel van landgoed Ursula. De kapel is gebouwd in 1954 door architecten Thunissen en Kranendonk. foto: http://standbeelden.vanderkrogt.net

Deel Ursula en de 11.000 maagden met je vrienden!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Emailadres *
Website