Het Dal? (Processie?)

Processie
foto: Gerrit Burg, Rotterdam

Het is onduidelijk wat het schilderij voorstelt, althans we kennen geen titel. Wellicht is het Het Dal, dat in 1949 als nr. 37 in Utrecht geëxposeerd is geweest en dat we alleen maar uit de vermelding (zonder afbeelding) in de catalogus kennen.

We zien een veelheid aan taferelen en details. Vooraan rechts is een jonkvrouw tegen een surrealistisch landschap met achter haar een kronkelende weg waarop zich een eindeloze processie(!) van gemijterden beweegt. Links via een brug over een afgrond leidt de weg naar een rots die bekroond wordt met een fantasiebouwwerk: een versterkte stad met een burcht van 'vakwerk', door een hoog viaduct verbinden met een ander bebouwde rots.  Rechts een weg naar een zo mogelijk nog surrealistischer bouwwerk: een combinatie van huisjes en een donjon.

1949 Expositie Utrecht?  Zie hierboven.

1949 De Processie wordt kort genoemd door J.J. (?) in 'Gerard Héman, Le troubadour celeste' in Utrechts Nieuwsblad van 6 september.
2017 Besproken en afgebeeld in Gérard Héman, de verhalenverteller, p. 146, afb. 187.) Waarschijnlijk gaat dat echter over het werk dat eerder bekend stond als De Processie.

 

Detail S-R-012, linksboven.
Catalogusnr.
S-R-012.

Datum
1943.

Medium
Olieverf op hout (waarschijnlijk).

Afmetingen (HxBxD)
Onbekend.

Signatuur
Linksonder: G.HEMAN 1943.

Credit line
Alleen zwart-wit foto bekend.

Deel Het Dal? (Processie?) met je vrienden!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Emailadres *
Website