Kerststal, triptiek, Voorhout

Kersttriptiek Voorhout
Foto: Einar Been, 2017.

Triptiek, een kast met twee luiken, met acht losse stukken op de voorgrond, in opdracht van pastoor Nijman vervaardigd. Kind in kribbe, Maria en Jozef, os , ezel. Rechts: geknielde Franciscus met jongen. Links fluitspelende herdersjongen en engel. Boven de stal drie engelen. Verder voorstellingen: herders, drie koningen (landkaart consulterend), vlucht naar Egypte en engel in slaapkamer met kind. Bovenop middenpaneel zeven engelen met muziekinstrumenten, Er is een uitgebreide beschrijving (3 A4) uit december 2008 verkrijgbaar in de kerk.
Nijman had een recensie over de kerstkribbe in Bergen op Zoom gezien en toen hij persoonlijk was wezen kijken, wilde hij er ook zo een, maar wel groter en uitgebreider. De kerststal is in delen afgeleverd. Tijdens het proces kwam Nijman regelmatig bij Héman kijken hoe het werk op schoot en zo raakten ze bevriend.
Volgens Nijman is de mystiek uit de kerk verdwenen sinds de jaren 60. Voor de kerststal moet men de profetieen van Jesaja gelezen hebben. De kerststal was door hem bedoeld om ouders aan te zetten verhalen te vertellen aan hun kinderen. Daar is hij in teleurgesteld. Men plaatst zelfs een andere kerststal in de kerstdagen, die beter lijkt aan te spreken.

2017 Besproken en afgebeeld in Gérard Héman, de verhalenverteller, p.172,  239 en 240.
2017 Kerstkaart familie Héman/Stichting HémanArt
2020 12 cover en artikel met veel foto’s in Tussenbeide, bisdomsblad Rotterdam+website Tussenbeide.
2021 Besproken in artikel van R. den Dulk met foto’ van F. van der Zwet in ‘De Kerstgroep’, jrg 27-nr.2, november 2021, pp. 26-33

Héman maakte verder in deze kerk: Christus-altaar, beeldhouwwerk aan Altaartafel en een houten Sedes Sapientiae (Madonna-13) .

 

Catalogusnr.
BKRK-007

Datum
1975-1979

Medium
Chamotte, gepolychromeerd en andere materialen.

Afmetingen (HxBxD)
175cm (geschat, zonder bovendelen)x 240cm (inclusief geopende delen) x 89cm.

Signatuur
Onbekend.

Credit line
Bartholomeuskerk, Herenstraat 47, 2215 KE Voorhout. http://www.rkvoorhout.nl/ SKKN nr 3361-12 (1987).

Meer informatie over de thematiek kerststallen in Héman's werk.

Kunsthistorische achtergrondinformatie over het onderwerp kerststallen.

Deel Kerststal, triptiek, Voorhout met je vrienden!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Emailadres *
Website