Eenhoorn/paard

gevelreliëf

In 2020 werd door toedoen van o.a. Joop van der Hor nog een laatste Hémanwerk (inmiddels rood geverfd) veilig gesteld: https://www.hemanart.nl/pers-en-publicaties/2020-gevelbeelden-zuidplein-veiliggesteld-augustus/
En in 2022 opgesteld in De Schouwplaats, Zuiderpark.

In 1954 maakt Héman een aantal beelden voor de buitengevels van de Groote Schouwburg van architect Sybold van Ravesteyn aan het Zuidplein. Hij vervaardigt ze in een tijdelijk atelier in Overschie waar hij minstens één assistent had, die ‘voor hakt’. De pers spreekt van ‘werk met een romantische inslag’ met ‘makkelijk aansprekende figuren in een aan barok verwante stijl’. Het is geheel in de stijl van Van Ravesteyn die ook onder andere in zijn Diergaarde Blijdorp en zijn verbouwde Schouwburg Kunstmin in Dordrecht te zien is. De beelden bevinden zich niet meer op de oorspronkelijke locatie, maar op de foto herkennen we een groot, fascinerend reliëf: dat is Hémans Apollo, De Griekse god wordt hier afgebeeld met een lauwerkrans en een boekrol, getooid in een wijde mantel en blootsvoets afgebeeld. Verder maakt Héman voor de schouwburg een 2,5 meter hoge Orpheus, de Griekse god van de muziek, en een even grote danseres Terpsichore, de muze van de Dans.
Bij een verbouwing in de jaren zeventig door architect Henk Klunder en Fluxuskunstenaar Hans Koetsier waarbij alle ornamentiek tamelijk respectloos wordt verwijderd, raken de beelden van Franse kalksteen op drift. Een aantal is in 2012 door de kunstenaar Kamiel Verschuren, met de door Jo Uiterwaal vervaardigde ‘maskers’, herplaatst in het Zuiderpark. Daar is dus dit reliëf aan toegevoegd.

Catalogusnr.
BSO-027

Datum
1954

Medium
Franse kalksteen

Afmetingen (HxBxD)
ca 100x100cm

Signatuur
'H' linksonder

Credit line
1954-2020 Toneeltoren, Groote Schouwburg Zuidplein; 2022 herplaatst in Schouwplaats, Zuiderpark.

Meer informatie over de thematiek sprookjes in Héman's werk.

Deel Eenhoorn/paard met je vrienden!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Emailadres *
Website