Christophorus, Rotterdam

Christophorus
foto: Ronald Tillman, via André Koch, 2016.

1965 Besproken door H. Willemsen in De Maasbode van 12 maart. Hij noemt oa. De weelderige haarslierten met spartelende vis.
2003 Uitgebreid besproken in Parochiebundel 2003 tgv 50jarig bestaan: De kunstenaar Héman uit Rotterdam heeft eerst een modelbeeld gebakken. Het kerkbestuur vond het zeer fraai; er spreekt kracht uit deze figuur. Om wat kleur op het beeld te kunnen brengen, is het van lindenhout gemaakt. De kleuren zwart, geel en groen, die in de kerk goed passen zijn gebruikt. Het was de bedoeling tegen de muur enkele emblemen en aan de voorzijde een smeedijzer hek met kaarsenstandaards te plaatsen. Verder een beukenhouten knielbank. Het beeld zou twee meter hoog worden en de aanschaf drukte behoorlijk op de begroting.
De anatomie van het beeld was volgens genoemde commissie niet in orde en het kerkbestuur kreeg de opdracht de architect te bewegen dat hij de kunstenaar zou vragen een ander beeld te maken. Het beeld werd getoond aan de heren Hendriks, de architect van de kerk, en Héman. De architect vond het een stoer beeld passend bij het interieur van de kerk. Hij zou het geplaatst willen zien op een zwart voetstuk van basaltlava. Héman was zeer teleurgesteld over de opvattingen van de commissie. In mei 1961 geeft de liturgische commissie -zij het met enige aarzeling - toestemming tot uitvoering van het door Héman ontworpen beeld. De kunstenaar wil intussen wel wat aan zijn oorspronkelijke ontwerp veranderen. In februari 1962 wordt besloten het beeld te laten vervaardigen. Héman zal het uitvoeren in klei en glazuren. Verder zal hij het op een voet van basaltlava afleveren. De hoogte wordt ongeveer twee meter.

De kerk is in 2013 grotendeels gesloten, in afwachting  herbestemming. (2019)
2017 Vermeld en afgebeeld in Gérard Héman, de verhalenverteller,  p.114, afb. 133.2019 Afgebeeld in Werken Gérard Héman, tentoonstellingscatalogus.
2019 Afgebeeld in Interieurs van herrijzend Nederland 1940-1965, Marieke Kuipers (red), Zwolle 2019.

Catalogusnr.
BKR-061.

Datum
1962.

Medium
Chamotte, gepolychromeerd.

Afmetingen (HxBxD)
ca. 200cm.

Credit line
Kerk OLV van Altijddurende Bijstand, Burg. Baumannlaan 171, Rotterdam-Overschie.

Labels

heilige

Deel Christophorus, Rotterdam met je vrienden!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Emailadres *
Website