Kruisweg, Eendrachtskapel, Rotterdam

Van de 15 staties worden er hier 4 getoond.

Héman ontwierp de kruiswegstaties in de kapel ter vervanging van de neogotische schilderingen die ooit de voormalige nonnenkloosterkerk sierden en al weggeschilderd waren (waarschijnlijk de ‘tweede beeldenstorm’ volgend op het Tweede Vaticaanse Concilie).
Bijzonder is de losse iconografie die Héman hanteert. (I) Bij de eerste statie zijn het de handen van het Joodse volk op de achtergrond, die een toevoeging zijn bij ‘Christus voor Pilatus’. Ook de manier waarop een dienstknechtje de schaal aanreikt is een levendig detail.
(XII) In de twaalfde kruiswegstatie van Gérard Héman in de Eendrachtskapel: ‘Christus aan het kruis genageld’, neem Héman de vrijheid voor een gedurfde manier van uitbeelden. Van Christus zijn alleen de doorboorde voeten zichtbaar. Alle aandacht gaat uit naar de ‘goede moordenaar’, de zondige mens die schuldbewust ten goede keert. De kerngedachte van de kruisdood, de verlossing van de mens van de erfzonde krijgt een antropocentrische uitwerking. Heel tolerant van de toenmalige opdrachtgever om zo’n afwijking van de gebruikelijke iconografie toe te staan.
(XIV) Ook statie nummer 14 ‘Christus wordt in het graf gelegd’ is rigoureus anders dan anders: het sluiten van het graf is hier verbeeld, geen Christus te bekennen. De eigentijdse man brengt het gebeuren heel dichtbij voor de beschouwer. (André Koch op Facebook 10-13 maart 2018).

2013 Vermeld in ‘De Heilige Familie in Overschie’, Rotterdams Jaarboekje 2013.
2017 Alle staties zijn afgebeeld in Gérard Héman, de verhalenverteller, afb. 53 (pp.58-59).
2017 Vermeld op website van de Eendrachtskapel: https://www.eendrachtskapel.nl/nl/nieuws/nieuws-algemeen/kruiswegstaties-van-kunstenaar-gerard-heman-in-de-eendrachtskapel
2017 10 'Geloofsgesprek' met plebaan Chris Bergs over de Eendrachtskapel: https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/408810/Geloofsgesprek.html#

Catalogusnr.
BKR-005 I tm XV.

Datum
Onbekend.

Medium
Chamotte, gepolychromeerd.

Afmetingen (HxBxD)
Onbekend.

Signatuur
Onbekend.

Credit line
Eendrachtskapel, Rotterdam

Deel Kruisweg, Eendrachtskapel, Rotterdam met je vrienden!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Emailadres *
Website