Groot kasteel

Kasteel (groot)
Groot kasteel

Dit wonderlijke, hoofdzakelijk in keramiek uitgevoerde object dat alle bezoekers van Hémans woonhuis zich herinneren. Ze blijven een attractie voor vrienden en bekenden.
Het is één van de verticaal gerichte kastelen op een draaischijf en dit exemplaar heeft een volledig uitgewerkt interieur dat van alle kanten zichtbaar is door de afsluitbare openingen in de buitenwanden. blijven een attractie voor vrienden en bekenden. Zo zijn keukens, een balzaal, een bibliotheek, slaapkamers, eetzalen, een theater enzovoort te onderscheiden. Een aantal vertrekken is van minuscule verlichting voorzien. Het exterieur kent beweegbare ophaalbruggen.

Bij het maken van zijn fantasiekastelen liet Héman zich zeker inspireren door het in de negentiende eeuw door Eugène Viollet-le-Duc gerestaureerde kasteel Pierrefonds in Picardië.  Hij bezocht het tijdens zijn middelbare schooltijd in Chauny meerdere malen. Eerder was daar ook Ludwig II van Beieren geweest en die was zo onder de indruk geraakt dat hij, terug in Beieren, drie gloednieuwe kastelen bouwde waaronder het bekende Neuschwanstein. Het wordt het voorbeeld van hoe de twintigste- eeuwse mens zich een kasteel voorstelt: liggend op een rots met een woud van torens. Met zijn donkere daken en lichte muren is het een sprookjeskasteel (Disney’s Doornroosjes-kasteel!). Die kastelen, die Héman in zijn jeugd en latere reizen bezocht, zijn een bekend fenomeen in de cultuurgeschiedenis van (West-)Europa. Oorspronkelijk bedoeld voor de oorlog, werden ze later in de 19eeeuw gebouwd door de Europese adel onder invloed van de romantiek.

Een kleiner exemplaar: BKO-015.

2017 Beschreven en afgebeeld in Gérard Héman, de verhalenverteller, p.183, afb. 262.
2020 Het kasteel is op 18 juli de inspiratiebron voor een muziekavond in de Grote Kerk van Beverwijk.

2020 Muziekstuk Asturias rond het Kasteel:

2020 Afgebeeld en besproken in Noordhollands Dagblad, 14 juli.

 

 

Catalogusnr.
BKO-034.

Datum
Onbekend.

Medium
Chamotte, gepolychromeerd, en hout.

Afmetingen (HxBxD)
Onbekend.

Signatuur
Ongesigneerd.

Credit line
Particulier bezit Rotterdam; 2018 Bilthoven.

Meer informatie over de thematiek kastelen in Héman's werk.

Deel Groot kasteel met je vrienden!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Emailadres *
Website