Pan en Syrinx

Mythologie
Foto: A. Rolf

Waarschijnlijk speciaal gemaakt voor de familie Augusteijn. Een aanwijzing zou kunnen zijn dat Syrinx een verwijzing is naar de Hof van Cyrene, het café in Overschie van de familie Augusteijn waar Héman eerst alleen, en later met vrouw en kinderen vaak kwam.

De huidige eigenaar heeft het werkje via zijn grootouders. Het is naar hij vermoedt in 1953 al bij hem in de familie gekomen omdat een tante van hem, Annie Iburg, die getrouwd was met Jo Augusteijn, bevriend was met Héman. Maar hij heeft het sinds hij heel klein was (hij is van 1971) altijd al bij zijn grootouders gezien, George en Wil Iburg. Het verhaal in de familie is dat de vrouw Venus voorstelt. Maar juister lijkt dat het de Griekse mythe laat zien van de nimf Syrinx uit Arcadia die door Pan, half man- half geit, wordt aanbeden. Pan vervolgt Syrinx tot aan de rivier Ladon in het westen van Arcadia waar Syrinx niet meer verder kon vluchten. In het water aangekomen, aanbidt ze de riviergod en vraagt hem om haar vorm te veranderen. De riviergod beantwoordt haar bede en verandert haar in riet. Toen Pan haar wilde vast houden, was er niks anders over dan het riet langs het water en het geluid dat het riet veroorzaakt in de wind. Pan plukt het riet en verbind de stukken riet van verschillende lengtes samen met was en creëert zo het muziekinstrument de Syrinx, ook wel bekend als......... de panfluit! Een vergelijkbare afbeelding uit de 17e eeuw is bij de National Picture Gallery te zien.

Er is de huidige eigenaar ook verteld dat dit tablet een studie was voor een groter werk, mogelijk voor binnen in een bankgebouw. Echter, de zoon van zijn tante Annie Augusteijn meent zich te herinneren dat deze opdracht nooit daadwerkelijk is uitgevoerd omdat de opdrachtgever het vrouwenfiguurtje 'te wulps' zou hebben gevonden. (e-mailwisseling Rolf-Rombouts, januari 2010).

verwant met Venus van Postmus BKO-066.

2019 Geëxposeerd als nr. 28 in Museum Oud Overschie, Rotterdam, expositie Werken Gérard Héman.

2019 Kort besproken en afgebeeld in Werken Gérard Héman, tentoonstellingscatalogus.

Catalogusnr.
BKO-001.

Datum
1953.

Medium
keramiek.

Afmetingen (HxBxD)
40x25cm.

Signatuur
Links onder HEMAN en moeilijk leesbaar jaartal.

Credit line
Fam. J. Augustijn; Fam. G. en W. Iburg; A. Rolf, Dallas (2010), Madrid (2014).

Deel Pan en Syrinx met je vrienden!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Emailadres *
Website