Carolus Borromeus, Haarlem

Carolus Borromeus
Foto: HR.

Carolus in bisschopsgewaad, lelie in zijn linkerhand.
Voor het maken van een heiligenbeeld voor de aan Sint-Carolus Borromeus gewijde koorkapel, kreeg Héman in 1952 de opdracht. Het beeld was oorspronkelijk in metaal bedoeld, maar dit idee werd uiteindelijk (gedeeltelijk) verlaten. Het manshoge beeld werd in 1954 voltooid. Het is grotendeels hol zoals gebruikelijk en noodzakelijk bij een dergelijk (manshoog) formaat. Het beeld is deels bewerkt met zilver en goud en zwarte verf, waardoor iets van het plan voor een metalen beeld werd vastgehouden. De heilige is frontaal uitgebeeld. Expressie is bereikt door het ascetisch gelaat en de merkwaardige gewaadsplooien en de zweverige, 'dansende' houding. Oorspronkelijk was het beeld onderdeel van een altaar, maar dat is verplaatst. De zuil waarop het beeld staat diende in overeenstemming te zijn met het min of meer zwierige karakter van het beeld. Het werd een smalle zwarte zuil met toevoeging van een sierlijk houten 'hekwerk' als achtergrond. (informatie uit Getooid als een bruid, de nieuwe Sint-Bavokathedraal te Haarlem)

Ontwerp/model voor het beeld: BKR-113. Ontwerp Boromeusaltaar: S-R-036.

Detail.

1997 Besproken en afgebeeld in Getooid als een bruid, de nieuwe Sint-Bavokathedraal te Haarlem, A. J. Looijenga, A. Erftemeijer en M van Roon, pp152-153.
2012 Besproken en afgebeeld in H. Rombouts, Het religieuze werk van Gérard Héman, Masterthesis Leiden University, p.51, afb.15.
2017 Besproken en afgebeeld in Gérard Héman, de verhalenverteller, p.117-118 en afb.139.

Catalogusnr.
BHR-004.

Datum
1953.

Medium
Hout (hardhout), gepolychromeerd. Grotendeels hol.

Afmetingen (HxBxD)
Ca 180cm.

Signatuur
Onbekend.

Credit line
Kathedraal St.Bavobasiiek, Haarlem. 1988 Door SKKN aangetroffen 1 januari. Situering: Borromeuskapel, SKKN-nr: 5651-43.

Labels

heilige

Deel Carolus Borromeus, Haarlem met je vrienden!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Emailadres *
Website