Altaartafel, keramiek, Breda

foto: https://stadsarchief.breda.nl/verdieping/blog/143-franciscuskerk-trotseert-al-50-jaar-de-secularisatie

1968 Besproken door Harry Willemsen, in De Tijd-Maasbode, van 8 juni, ‘Verhalen in gebakken klei’.

http://www.bndestem.nl/regio/breda/3047994/Een-modern-mysterie.ece   (jan.2010) :  De Stem, 'Een modern mysterie' door Leo Nierse, zaterdag 26 april 2008, 08:21; laatst bijgewerkt 09:26, Franciscuskerk als monument van de Verandering:

Rooms-Katholiek Breda stond - nog - volop in bloei. Drieënhalf jaar nadat bouwpastoor Frans Wolterink in oktober 1964 voor de eerste vier gezinnen in de nog nagenoeg ongebouwde wijk Biesdonk de mis had gelezen in een alras te kleine bouwkeet aan de Charleroistraat, stond er à 155.000 gulden op het Belgiëplein voor vierduizend parochianen de volledig ingerichte vijfde kerk van Breda-Noord. Direct voorafgaand aan de wijding metselde aannemer Winters relieken van de martelaren Benedictus en Clara in, onder het door de Rotterdamse beeldhouwer Gérard Héman ontworpen altaar. Een bijna anachronistische ceremonie; opmerkelijk ook omdat Benedictus niet in de Franciscaanse traditie thuishoort.
Inmiddels blijken die relieken spoorloos verdwenen. Tijdens de interieurrestauratie in 1999 - waarbij de verhoging onder het oorspronkelijke altaar werd afgegraven, om het kerkinterieur een kwartslag te kunnen laten draaien - zijn de gewijde kleinoden niet teruggevonden. Hémans altaar maakte bij die interieurrestauratie van 1999 plaats voor het H.-Kruisaltaar, en is sindsdien zoek.

Zie ook: Sacramentszuil, Breda.

Catalogusnr.
BKR-082.

Datum
1968.

Medium
Chamotte, gepolychromeerd en geglazuurd.

Afmetingen (HxBxD)
130x300cm.

Signatuur
Onbekend.

Credit line
St.-Franciscuskerk, Breda.

Deel Altaartafel, keramiek, Breda met je vrienden!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reactie *
Name *
Emailadres *
Website