2019 Héman bij 'Kunst in de Kerk', 2 juni

“ Kunst  in de kerk ”

Al eerder dan in de bedoeling lag, wordt de kerk van Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand aan de Burgemeester Baumannlaan in Rotterdam-Overschie voor de eredienst gesloten om te worden verbouwd tot appartementen.  Begin juli is het zover. Dit is voor Museum Oud Overschie aanleiding om in overleg met het parochiebestuur op zondag 2 juni a.s. na de mis in de kerk een rondwandeling te maken langs de kunst in de kerk. De rondwandeling begint om 12.30 uur en duurt ongeveer een uur.

Vanuit het museum zorgen Hans Rombouts en John van den Berg voor de toelichting. Hans Rombouts zal daarbij in het bijzonder het aanwezige werk van Gérard Héman toelichten, Dat betreft met name het grote beeld van de heilige Christophorus en de Kerststal.

Christophorus
foto: Ronald Tillman, via André Koch, 2016

De rondwandeling begint achterin de kerk bij de doopkapel, afgesloten door een hek naar ontwerp van Jan Mannen en vervaardigd door de Overschiese smid Freriks. We wandelen rechtsom naar de grote kapel. Hier vallen op de door de Limburgse glazenier Frans Slijpen ontworpen glazen. Voor de tweede patroon van de toenmalige parochie  werd in 2001 een icoon van de H. Nicolaas gemaakt door M.Berkemeijer – Verkaar.

Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan het altaar en de daar aanwezige beelden. Het bronzen kruis van bijna drie meter hoog werd gemaakt door Edelsmeden Brom uit Utrecht. Het beeld van Jozef is van de hand van de Oostenrijker Pirkner. Het heilig Hartbeeld is van Charles Vos uit Maastricht.

De kerststal bevindt zich normaliter  in de sacristie.

In de Mariakapel een afbeelding van Onze Lieve Vrouwe van Altijddurende Bijstand. Als de tijd het toelaat kunnen we ook nog een blik werpen op het grote raam in het westfront en het orgel. Het grote orgel werd vervaardigd door de firma Valckx en Van Kouteren.

Uiteraard beslissen parochiebestuur en bisschop over wat er gaat gebeuren met de aanwezige kunst in de kerk. Daarvan zijn inventarisaties gemaakt.

 

Opgeslagen in: Pers en publicaties