2019 Van der Plas en Héman, 9 oktober

Woensdag 9 oktober vertelden Paul Boute en Hans Rombouts bij serviceclub Agora uit Voorne Putten over respectievelijk Adriaan van der Plas en Gérard Héman.

Het is niet bekend of de beide Rotterdamse kunstenaars elkaar gekend hebben. Beiden waren ze room-katholiek en maakten ze zowel religieus als profaan werk. Op deze avond ging het voornamelijk over hun Rotterdamse werk.

Van der Plas vervaardigde naast een groot aantal portretten, het meest bekend is dat van koningin Juliana in het Rotterdamse stadhuis, reliëfs aan de Nieuwe Binnenweg en in Blijdorp. In dit stadsdeel was hij ook betrokken bij de decoraties van de bruggen aan de Statensingel. Ook de gevels van het voormalig belastingkantoor aan de Puntegaalstraat en van publieke gebouwen op Rotterdam-Zuid werden door hem gedecoreerd.

Van Héman kwamen onder andere ter sprake: het decoratieprogramma aan het Robaver-gebouw, het trapornament in het Erasmus University College, De Schouwplaats in het Zuiderpark, De Rotterdamse Madonna in de Citykerk aan het Steiger, Het Rotterdamse Trekpaard in Feijenoord, en de fontein in de Provenierssingel.

Opgeslagen in: Pers en publicatiesGelabeld met: